Gunta Duka,
Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore, Maizes ceļa veidotāja:
– Maizes ceļš ir viena no grandiozā pasākuma daļām, kur atraktīvā veidā parādīsim, kā top maize – no grauda līdz gatavam maizes kukulītim, stāstīsim, kādas ir maizes ražošanas galvenās un papildu izejvielas, sākot no miltiem līdz pat kādai netradicionālai piedevai. Latvijas maiznieku biedrībai šogad ir 25 gadu jubileja, tāpēc īpaši popularizējam rudzus un Latvijas rudzu maizi. Aicinām pasākuma apmeklētājus piedalīties biedrības organizētajā rudzu maizes degustācijā, izvēlēties sev tīkamāko, gardāko maizi un pasākuma beigās sveikt šīs maizes ražotāju.
Visas dienas garumā apmeklētāji varēs apskatīt un iepazīt maizes ražošanā izmantoto aprīkojumu – koka abru, kublus, lizi u.c. vēsturiskos priekšmetus. Tāpat būs ekskluzīva
iespēja apskatīt un nogaršot maizes gatavošanas procesā izmantotos produktus – gatavu plaucējumu, mīklu, kā arī pielikt savu roku procesa norisē. Kopā ar mazajiem apmeklētājiem mēģināsim noteikt garšas – kuras rodas maizītē, pareizi sagatavojot visas nepieciešamās izejvielas. Kopā minēsim mīklas un skaitīsim tautas dziesmas par maizi. Bērni varēs iegūt arī īpašas uzlīmes, kur būs norādīti septiņi iemesli, kāpēc jāēd rudzu maize. Aicināsim apmeklētājus izteikties, ko viņiem nozīmē Latvijā ražota maize, un ierakstīt savu viedokli biedrības gada grāmatā. Mēģināsim kopā izprast, kas padara maizi kvalitatīvu un veselīgu, iepazīstoties ar labajām vielām maizē. Izmantojot vizuālo fotomateriālu, aicināsim interesentus kopā ar maizniekiem salikt sarežģīto maizes tapšanas ceļu – sākot no izejvielas līdz pat maizes izņemšanai no krāsns. Aktīvākie dalībnieki saņems gardas un noderīgas balviņas.
Tāpat stāstīsim par maiznieka profesiju un maiznieka amata zeļļa, maiznieka amata meistara nosaukuma iegūšanu, būtību un prestižu. Varēsim redzēt gan tās amata nianses, kas vēl joprojām tiek izmantotas mūsdienās, gan jaunās ražošanā izmantotās tehnoloģijas.